Gang i Sous Vide
Når nu man finder et godt stykke Oksekød, på tilbud, er det næsten en synd, ikke købe det. Og nu er det ved at være et stykke tid siden at min Sous Vide blev brugt sidst. Faktisk blev den sidst brugt til nytår og har siden bare stået i kælderen sammen med de andre maskiner, som ikke bruges hver dag (selv om man nogen gang ønsker det var sådan). Så her kommer et godt eksempel på, hvad den kan bruges til.
American cut, et rigtigt godt stykke oksekød, som hurtigt bliver mørt, og kan laves på blot 2 – 4 timer i Sous Vide. Bare fordi man har muligheden, behøver al kød ikke ligge i Sous Vide 24 – 72 timer før det er godt – og tro mig det her er rigtig godt.
Til kødet blev lavet brun sovs, grøn bønnesalat og ovnbagte kartofler.
Kød:
1 America Cut på 750g
Salt
Grøn bønnesalat:
ca 400g grønne bønner, gerne frisk, men frosne kan sagtens bruges
Feta ost efter smag
1 Stort løg
1 Spsk Olivenolie
1 Fed hvidløg (Hvis de er små så tag 2) (presset)
Sesamfrø efter behag
Ovnstegte kartofler:
1,5 kg Kartofler (eller nok til 4)
0,25 dl Oliven Olie
Salt
Brunsovs:
Okse fond
Jævner ( 2 spsk mel og vand rystes sammen så det har næsten konsistens som glassur – uden klumber)
Smør
Kulør
Fløde – Mælk kan bruges
Salt
Peber
Okse kød – American cut
Først saltes kødet let, og brunes godt på en varm pande for at give en let stegeskorpe. Det giver en god smag, når det langtids tilberedes i Sous Vide. Herefter vakumpakkes kødet og kommes i Sous vide i 4 timer. Jeg satte den på 60 grader, hvilket er lidt i den høje ende. Når kødet er færdigt, tages det op, ud af posen, og direkte på en varm pande, gerne med en klat smør og lidt olie, så smøren ikke brænder af. Her skal den have stegeskorpe til du er tilfreds. Husk at kødet er færdigt, så det er udelukkende en smagssag, hvor brun den skal være.
Ovnstegte kartofler
Kartoflerne skrælles og skæres i “pommes frites”, skylles og kommes i en frysepose. Bland olie og salt, og hælde det i posen. Rod det hele godt rundt, og lad dem ligge til de skal tilberedes, ca 45 minutter før kødet er færdigt. Kartoflerne kommes på en bradepande, med bagepapir, ( lidt af olivenolien kan hældes fra hvis der er for meget) og så steges de i ovnen, ved 200 grader varmluft.
Grøn bønnesalat
Bønnesalaten skal stå og trække 10 – 15 minutter, når den er færdig. Først skylles bønnerne og evt. stængler skæres af. Bønnerne koges i 3 minutter og skylles herefter i iskoldt vand. Skær bønnerne i mundrette stykker ( 1 cm – 1,5 ca), skræl løget og skær det i fine ringe. Bland olivenolien med bønner, løg og presset hvidløg. Kom til sidst feta i – og pas på ikke røre for kraftigt for så kan fetaen godt blive lidt most. Drys til sidst med sesamfrø. Man kan også komme lidt tomater i salaten, hvis man syntes der skal mere farve på.
Brun sovs
Smelt smør, sammen med væden fra stegen. Kom herefter fløden i og kog op. Smag på sovsen, og smag til med salt, peber, ekstra fond – kom evt et ½ glas rødvin i. Hvis man bruger jævner eller maizena jævning, er det vigtigt at sovsen småkoger – ikke bulderkoger – i mindst 5 minutter. Det fjerner en del af den mel smag, der kan være tilstede. Bliver sovsen for tyk, kan den tyndes med lidt mælk, husk at smage til igen.
Det kan klart anbefales at drikke en god rødvin til, en som passer til rødt kød.