Frisk og dejlig nem tomatsuppe. Tomatsuppen kan laves på friske tomater, eller på dåsetomater. Tomatsuppen er særlig god om vinteren, når man savner sol og sommer. For at give lidt mere fylde, kan man stege lidt bacon i tern, og koge nogle suppehorn til. Hvis man gerne vil have et glas vin til, så åben en hvid, med lidt syre, som for eksempel Mâcon-Villages 2019 fra Rijckaert.
I opskriften er der nok til 4 personer og det tager cirka 60 minutter at lave, hvor suppen skal simre i min 40 minutter.
Ingredienser til Tomatsuppe
2 spsk. Olivenolie
2 Store løg – de skal hakkes fint
10 Fed hvidløg – yes der skal 10 fed i – Groft hakket
2 Kg tomater, skåret i kvarte, alternativt kan hele flåede tomater eller hakket tomater på dåse bruges
4 bladselleri, skåret i ca. 1 cm stykker.
6 Hele nelliker
5 – 6 Stængler Persille
1 Stor tot basilikum (ca. 15 – 20 g.)
1 Tsk. hvid kværnet peber
Cirka 30g sukker. Husk at smage til
Salt og peber
Bacon tern
Suppehorn efter behov
Hæld olien i en stor gryde og sautér løg og hvidløg til de begynder at blive gennemsigtige. Lige inden de begynder at tage farve, tilsættes tomater, bladselleri, nelliker, basilikum, persille, hvid peber og sukker.
Bring det hele i kog, skru så ned og lad suppen stå og simre. Suppen skal simre i cirka 40 min til konsistensen er grødet. Filtrer tomatsuppen gennem en si, og hæld den tilbage i gryden, hvor den skal koges op igen.
Hvis suppen er meget klumpet / grødet, eller man gerne vil have en mere cremet konsistens, kan man kører en omgang med stavblenderen direkte i gryden. – Pas på, det kan svine. Husk først at gøre dette, når tomatsuppen er filteret, da nellikerne giver en kraftig smag, hvis de blendes med.
Suppehorn og bacontern
Kog suppehorn i en kasserolle ved siden af, til de er al-dente. Si vandet fra og kom dem tilbage kasserollen, og læge låget på, så de er klar til anretning.
Steg bacontern, mens tomatsuppen simrer. Læg de færdig stegte bacontern, på et stykke køkken rulle, så det suger fedtet.
Når tomatsuppen har den rette konsistens, så smag til med salt og peber. Har suppen en lidt bitter eller sur eftersmag, kan der smages til med lidt sukker og salt.
Hvis suppen er for tyk, kan den tyndes med lidt vand, eller en skvat hvidvin
Anret tomatsuppen i en dybtallerken eller en skål. Start med et par skefulde suppehorn, så tomatsuppe og top med bacontern og persille.
Tomatsuppe skal serveres varm.
Velbekomme.