Gigondas er en fransk vinregion beliggende i den sydlige Rhône-dal. Det er beliggende mellem vinregionerne Côtes du Rhône og Châteauneuf-du-Pape. Vinene fra denne region er typisk mindre tanniske end dem fra Nordrhône, og har mere frugt på ganen med lidt mere syre. Gigondas er en af de mest berømte vine fra denne region. Regionen har fået sit navn fra en vingård på skråningen af Mont Généros nær Villeneuve-les-Avignon, som blev plantet af munke i 1210. Gigondas-appellationen blev oprettet i 1922 og omfatter Saint-Joseph d’Espaignes en Languedoc i den sydlige Rhône-dal og Châ teauneuf-du-Pape i det nordlige Rhône. Gigondas-appellationen er spredt over et stort område, hvilket gør den til den største appellation i den sydlige Rhone-dal. Den ligger på skråninger mellem 280 meter og 900 meter over havets overflade og dækker omkring 30% af den samlede vingårdsoverflade i Languedoc-Roussillon, med en tæthed pr. hektar på mellem 250 og 850 vinstokke/hektar.
François Xavier Lambert er en fransk vinproducent og vinproducent i det sydlige Rhône-regionen. Han er også kendt for sine Shiraz/Syrah-vine, som er lavet af druer dyrket i Gigondas.
Han blev født den 5. juni 1858 i den lille landsby Châteauneuf-du-Pape, Frankrig. Hans far var landmand, og Francois Xavier blev tidligt interesseret i vindyrkning. Han lærte at dyrke vinstokke og lave vin af sin fars ven M. Morel, som var en erfaren vigneron.
I 1885 giftede han sig med Catherine de Bonnefoy, som kom fra en velhavende familie af godsejere, der ejede vinmarker i Gigondas. De arvede nogle af disse vinmarker efter hendes forældres død, og de flyttede dertil for at forvalte dem sammen med deres børn – Bernard og Marcelle.
Francois Xavier Lambert, Gigondas Tradition 2019 er kraftig med noter at læder, blomme, peber og blåbær. Den står mørkt i glasset. Den passer godt til oksekød, lam og vildt. Den vil passe godt til juleaftens and, med en god kraftig sovs. Servers gerne ved 16-19 grader.
Facts om Francois Xavier Lambert, Gigondas Tradition 2019
Vingård: François Xavier Lambert
Type: Rødvin
Smag: Fad, blomme, peber og blåbær
Passer til: Vildt, okse og lammekød.
Område: Frankrig
Årgang: 2019
Druer: Mourvèdre 10%, Syrah 15%, Grenache 75%
Pris: 124,91 (winefamily.com) – 240