Confitering er en fransk konserveringsmetode. “Confire” betyder at konservere på fransk. Det går i alt sin enkelthed ud på at konservere, i dette tilfælde andelår, i deres eget fedt. Det lyder måske lidt makabert, og ikke umiddelbart som noget man har lyst til at spise – Men her tager man fejl! Det er en absolut delikatesse, hvis man kan lide and. Især op til jul, kan det være en lækkerbisken at dykke ind i køleskabet og tage bare et enkelt stykke og tilberede det – hvis man ikke kan vente til juleaften.
Man kan enten lave det selv, eller man kan købe dem færdig-confiteret på dåse, hvor de så blot skal varmes.
Hvis man kaster sig ud i at lave dem selv, kan man bruge en smagsneutral olie såsom rapsolie, i stedet for andefedt. Da det kan være besværligt og dyrt at skaffe 1 liter andefedt. Brug ikke olivenolie eller anden olie med smag.
Den mest almindelige opskrift er som følger:
4 andelår
1 liter andefedt eller smagsneutral Olie
1 spsk. sorte peberkorn, groft knust – ikke kværnet – de skal helst kunne sies fra igen.
Fintrevet citronskal fra en økologisk citron
1 spsk. salt
1 spsk. tørret timian
1 spsk. rørsukker
1 spsk. finthakket friske rosmarinnåle
2 finthakkede friske salvieblade
3 fed hvidløg
Soigner andelårene og læg dem i en skål med låg.
Knus alle krydderierne i en morter. Blandingen gnides på andelårene. Læg dem i en skål og sæt dem i køleskabet natten over, så de får lov at trække.
Tag lårene ud af køleskabet og tør krydderiblandingen af. Sørg for, at der ikke sidder noget tilbage på lårene, men undgå at skylle dem. Smelt andefedtet i en gryde eller varm olien op og kom lårene i. Det er vigtigt at det ikke bliver for varmt – de skal ikke friteres, men blot simre – endelig ikke koge. Her i skal de simre i 4 timer. På denne måde bliver kødet mørt som smør uden af det bliver sprødt.
Skold en skål med kogende vand, så den er helt ren. Tage andelårene op og læg dem i skålen. Si andefedtet / olien og brug kun den rene del til at hælde over lårene. Det er vigtigt at de er helt dækket. På denne måde kan andelårene holde sig i køleskabet i helt op til en måned, hvis man da kan holde fingrene fra dem.
Når man så skal have et stykke and, tages det op af skålen, steges på en pande, til det får sprødt skind og er gennemvarmet. Man kan også varme dem op i ovnen, og så give dem en omgang grill til sidst.
Efter opvarmningen skal de have ordentlig varme så skindet bliver sprødt.
Nyd gerne et godt glas vin til:Farina Amarone Valpolicella